Неділя, 23.01.2022, 13:42
Монастирищенський професійний ліцей
Форма входу
Меню сайту
Категорії розділу
Перелік документів, що подаються на навчання [1]
Перелік документів, що подаються на навчання
Перелік спеціальностей [1]
Перелік спеціальностей
Інформація для абітурієнтів [2]
Інформація для абітурієнтів
Освітньо-кваліфікаційні характеристики випускників ліцею [2]
Кваліфікаційні, загальнопрофесійні,специфічні вимоги: що повинен знати і вміти випускник, медичні обмеження по всіх професіях, яким навчає навчальний заклад
УВАГА! [0]
Дошка оголошень
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Сегодня нас посетило
Інформер погоди
Друзі сайту
  • Cайт учнівського самоврядування ліцею"
  • Персональний сайт Н.Каневської
  • Навчально-методичний центр професійно-технічної освіти у Черкаській області"
  • Корисні сайти
     Вчителям, батькам, учням Как сделать сайт бесплатно!!! Петриківська сзш
    Пошук
    Головна » 2010 » Листопад » 25 » Професії кухара, бармена, офіціанта
    10:23
    Професії кухара, бармена, офіціанта

    Офіціант

    Професія офіціанта одна з найдавніших. На фресках єгипетських пірамід зустрічаються зображення людей, які подають їжу на стіл фараону.Сьогодні професія стала дуже поширеною, завдяки створенню розгалуженоїмережі підприємств ресторанного господарства.Головною метою роботи офіціанта є оперативне обслуговування відвідувачів.

    В обов’язки офіціанта входить:
    отримання посуду, столових приборів;
    сервіровка столів;
    зустріч відвідувачів та ознайомлення їх з меню;
    прийом замовлень;
    доставка замовлених страв до столу;
    розрахунок з відвідувачем;
    збір використаного посуду.

    Офіціант повинен знати:
    принципи складання меню;
    кулінарну характеристику страв, напоїв, вимоги до їх оформлення, правила і черговість їх подачі;
    форми і документацію розрахунку з відвідувачами;
    будову контрольно-касових апаратів і правила їх експлуатації;
    порядок обслуговування урочистостей і види бенкетів, прогресивні форми обслуговування.

    Вимоги до працівника:

    Робота офіціанта вимагає бути комунікабельним, тактовним, уважним, мати добру пам’ять та чітку координацію рухів. Офіціантам властиві емоційна стабільність та високий розвиток загального інтелекту.Професія офіціанта потребує від людини високої фізичної витривалості
    Бармен

    Бармен (від англійського "bar” та "men”) – людина за стійкою. При появі перших барів в США, продавця від покупців відділяв бар’єр , який потім перетворився в прилавок, а згодом в барну стійку. В ХІХ столітті в Україні були популярні шинки та корчми, де обслуговували шинкарі, корчмарі – продавці напоїв. На зміну їм прийшов буфетник (від французького "bufete”). Тепер знову повернулось слово "бармен”, включаючи в нього нову уяву про професію.

    Бармен виконує наступні функції:
    готує і реалізує готові до споживання безалкогольні та слабоалкогольні напої, кондитерські вироби, холодні і гарячі страви;
    оформляє вітрини та прилавки, утримує їх в належному стані;
    обслуговує аудіо- та відеоапаратуру;
    веде облік кількості реалізованих товарів.

    Бармен повинен знати:
    асортимент, рецептури, технологію виготовлення, правила оформлення і відпускання обмеженого асортименту алкогольних, слабоалкогольних коктейлів та напоїв, закусок, страв і кондитерських виробів;
    температурні режими подання напоїв, страв;
    умови і терміни зберігання закуплених товарів і кулінарної продукції;
    правила етикету і техніку обслуговування споживачів за барною стійкою та в залі;
    правила експлуатації відповідних видів торгово-технологічного обладнання, електронних контрольно-касових апаратів.

    Вимоги до працівника:

    Як правило, барменів готують із висококваліфікованих офіціантів. Тому вимоги професії до бармена аналогічні вимогам до офіціанта.
    Кухар

    Кухарська справа виникла разом з потребою первісної людини у харчуванні. З розвитком людини вдосконалювались методи приготування страв. Поєднуючи чотири основних смаки (солодкий, кислий, солоний, гіркий), використовуючи широку гаму запахів та ароматів, майстер-кухар створює вироби кулінарного мистецтва. Сьогодні тисячі кухарів працюють в кафе, їдальнях, ресторанах, барах, кафетеріях, елітних бізнес-клубах.

    Головне завдання кухаря – готувати смачні, корисні для здоров’я страви. Недарма в народі кажуть: "гарний кухар вартий лікаря”. Професія кухаря – одна з небагатьох, де нюх і смакові сприймання є основними професійно важливими функціями.

    В обов’язки кухаря входить:
    отримання сировини і її переробка;
    зберігання продуктів;
    приготування всіх видів страв;
    оформлення страв.

    Кухар повинен знати:
    асортимент, рецептури, технологію приготування всіх видів страв,
    режим і тривалість теплової обробки продуктів,
    основні види сировини, їх кулінарне призначення,
    ознаки доброякісності продуктів,
    норми співвідношення та закладання сировини під час приготування страв,
    температурні режими подання страв.

    Вимоги до працівника:

    Професія кухаря вимагає від людини фізичної витривалості, додержання правил особистої гігієни, акуратності, спостережливості, уважності. Крім того професія вимагає постійного пошуку, творчої фантазії.

    Професія бармен

    У обов'язки бармена входить приготування напоїв і спілкування з клієнтами.

    Cпецифіка роботи барменом:

    Робота в нічний час, чайові і плаваючий графік - дають свободу, дозволяють суміщати роботу з навчанням.

    Робота для бармена:

    Сервіс-бари, кафе, гріль-бари, клуби, диско-бари, ресторани.

    Особисті якості:

    Бармену необхідна хороша пам'ять, координація, окомір, увага. Працювати доведеться в основному, в нічний час, серед кричучих динаміків, сигаретного диму і, здебільшого з не зовсім тверезими відвідувачами. Не перешкодить уміння з гумором сприймати критику в свою адресу, навики ділового спілкування. Одна з обов'язкових умов - відмінна фізична форма.

    Зарплата і перспективи професії бармена:

    Стартова позиція для фахівця, що починає, - посада "кафе-бою" або помічник бармена. Варіант другий - робота на посаді бармена або "офіціанта-бармена". Вища категорія в цій професії бармени-фрістайлісти і сомелье (знавці вин), із спеціальною освітою, досвідом роботи, що постійно підвищують свою кваліфікацію.

    Категорія: Інформація для абітурієнтів | Переглядів: 5202 | Додав: Вуки | Рейтинг: 0.0/0
    Всього коментарів: 0
    Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
    [ Реєстрація | Вхід ]
    Наша адреса
    Україна 19100 м.Монастирище вул.Соборна (колишня Леніна), 129
    Навчатися до нас!
    ЗАПРОШУЄМО НА НАВЧАННЯ ЗА ПРОФЕСІЯМИ: Електрогазозварник, водій. Слюсар з ремонту автомобілів, тракторист-машиніст с/г виробництва, водій. Кухар, офіціант, бармен. Кравець, перукар-модельєр. Є індивідуальна форма навчання: 1. Водій автотранспортних засобів категорії “А”;“В”;“С”. 2.Тракторист-машиніст с/г виробництва, водій категорії «А», «В», «С», «Д», «Е»; 3.Електрозварник ручного зварювання; 4. Електрогазозварник; 5. Слюсар з ремонту автомобілів; 6. Токар 7. Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування; 8. Кравець; 9. Закрійник; 10. Вишивальниця; 11. Кухар; 12. Офіціант; 13. Бармен; 14. Продавець продовольчих товарів; 15. Продавець непродовольчих товарів. 16. Оператор котельні 17. Кондитер. *** Ліцей надає платні освітні послуги з отримання вище перелічених професій та підвищення кваліфікації за скороченим терміном навчання для всіх вікових категорій населення. ДО ЗАЯВИ НА ІМЯ ДИРЕКТОРА ДОДАЮТЬСЯ ТАКІ ДОКУМЕНТИ: 1. Свідоцтво про освіту (оригінал); 2. Свідоцтво про народження (ксерокопія); 3. Медична довідка; 4. Довідка з місця проживання та про склад сім’ї; 5. Фотокартки 4х6 (юнаки – 8 шт., дівчата – 4 шт.). 6. Ідентифікаційний код (ксерокопія); 7. Договір подальшого працевлаштування 8. Характеристика.
    Календар
    «  Листопад 2010  »
    ПнВтСрЧтПтСбНд
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    2930
    Час життя сайту
    Наша кнопка
    PSS-Новини в освіт
    Адреса: 19100 м. Монастирище, вул. Леніна, 129 e-mail: ptu25s@bira.ck.ua

    Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz